Scholengemeenschap NEERLANDS HOOP
Duurzaam bevlogen personeelsmanagement
Petra wil als P&O manager van waarde zijn voor de organisatie en voor de medewerkers. Werkgeluk vindt zij niet zomaar de volgende hype, maar ziet zij als de basis voor een waardevolle organisatie. Zij volgt diverse mensen op LinkedIn die artikelen schrijven over werkgeluk. Zij vindt bevlogen docenten een belangrijke pijler voor een succesvolle onderwijsinstelling.
Ze volgt bijvoorbeeld Jessica van Wingerden, die onderzoek doet naar zingeving in het werk en daar diverse boeken over schreef. Ook vindt zij de artikelen van Erik Scherder heel boeiend en inspirerend als het gaat om stress en je brein. Onlangs bezocht zij noch een congres over ENERGIEK LESGEVEN, waar deze professor een gastspreker was. Tips over hoe je gezond en fit kunt blijven, zou ze graag met de organisatie willen delen.
Petra wil graag een serieuze gesprekspartner zijn voor het Management Team (MT). Ze wil graag gezien worden als iemand die met goeie ideeën komt op het vlak van in-, door- en uitstroom. Ze wil graag gewaardeerd en gehoord worden.
Zij verdiept zich in vakbladen en leest dan niet alleen over werkgeluk, maar ook over talentmanagement, persoonlijke groei en ontwikkeling en gezondheid. Zij maakt zich zorgen over urgente items die spelen in het onderwijs zoals het hoge ziekteverzuim en de komende grote golf aan uitstroom van oudere docenten. Iets wat zij van dichtbij meemaakt.
Petra staat met de folder van BREINKOERS | EEN DUURZAAM BEVLOGEN ONDERWIJSCARRIÈRE in haar hand. Dit is nou precies wat ze zoekt om haar docenten te helpen Duurzaam en Bevlogen aan de slag te blijven.
Leuk, ze krijgt meteen zin om contact op te nemen! Ze ziet dat er nagedacht is over de verschillende fases waarin docenten zitten en dat zij ieder hun eigen behoeften hebben. Daar speelt dit aanbod op in. Ze leest aandachtig verder.
Docententeam| Neerlands Hoop
BREINKOERS zet zich in voor duurzame bevlogenheid in je onderwijscarrière.
Je brein en body zijn een twee-eenheid. Voordat het echt de verkeerde kant met je opgaat heb je allang signalen gekregen. Hoe herken je signalen van stress en hoe kun je hierop anticiperen? Hoe bewaak je de grenzen van je eigen welzijn en gezondheid? Wat heb je eigenlijk nodig om je bevlogenheid te behouden? Juist dat geeft je die creatieve ruimte en het optimale contact met je leerlingen, studenten en collega’s wat het werk zo aantrekkelijk maakt. Uitgangspunt voor jouw duurzame bevlogenheid vormt de BUZZ-methode.
Vormgeven aan jouw ambities (drijfveren) op een gezonde, duurzame manier daar draait het om bij BREINKOERS.
Leef vanuit jouw BUZZ
Betrokken – Uitdagend – Zelfsturend – Zingevend
STARTER | Nieuwe Uitdaging, Gezonde Stress
Maud heeft het echt getroffen. Vorig jaar heeft ze de lerarenopleiding afgerond en is nu officieel docent Nederlands. De school waar zij stage heeft gelopen was hard op zoek naar docenten en boden haar een tijdelijk dienstverband met ingang van het nieuwe schooljaar. Inmiddels is zij alweer een aantal maanden aan het werk.
Het werk vindt zij ontzettend leuk en met de leerlingen heeft zij een goede klik. Het voelt soms nog maar kortgeleden dat zij zelf nog leerling was.
Naast haar baan heeft Maud nog vele andere interesses. Zij houdt van lezen, uitgaan met vrienden en vooral reizen. Zij is zich heel bewust dat het leven niet alleen maar bestaat uit werken en zorgt er goed voor dat zij haar vrije tijd ‘claimt’.
Ze werkt in een leuk, divers team. Haar eigen rol ziet zij als jong en verfrissend. Soms botst het weleens. Onlangs had zij een akkefietje met haar collega Egbert (ook haar mentor), die juist op haar vrije middag een afspraak wilde inplannen. Nou, niet dus! Na wat puzzelwerk heeft Egbert zelf wat kunnen schuiven in zijn afspraken en kon hij de afspraak op een ander moment inplannen. Het kan blijkbaar dus wel, goed om te weten.
Als je Maud vraagt wat ze het allerleukste vindt, dan geeft ze aan dat ze het allemáál erg leuk vindt en ook graag alles zou willen oppakken. Ze is zelfverzekerd, maar heeft bij tijd en wijle ook wel wat ordeproblemen. Sommige leerlingen zijn nog mondiger dan zij is! Waar zij de meeste moeite mee heeft dat is het ‘extra’ werk. De toetsen die moeten worden nagekeken, de leerling gesprekken et cetera. Het kost allemaal toch meer tijd dan zij officieel op haar urenplaatje heeft staan. Op de vraag of zij tot haar pensioen in het onderwijs wil blijven, schiet zij hard in de lach. GEEN IDÉÉ, We gaan het meemaken. Pluk de dag!
Aan haar professionaliseringsbudget mag Maud nog een eigen invulling geven. Ze wil graag weten hoe zij het best haar grenzen kan bewaken. Zij vindt de baan leuk, maar wil niet dat dit ten koste gaat van haar eigen tijd. Tegelijkertijd beseft zij ook dat zij niet altijd nee kan zeggen, maar het moet wel leuk blijven. Egbert kwam met het voorstel voor een training Nieuwe Uitdaging, Gezonde Stress. Speciaal voor beginnende docenten. Dat spreekt haar wel aan. Kan ze ook eens horen waar andere beginnende docenten tegenaan lopen en hoe zij dat oppakken.
Uiteraard kun je met persoonlijke vraagstukken ook een individueel traject volgen om optimaal op koers te blijven.
BREINKOERS | DUURZAAM BEVLOGEN ONDERWIJSCARRIÈRE | Nieuwe Uitdaging, Gezonde Stress
ERVAREN | Genoeg Uitdaging, Gezonde Stress
Naast zijn werk is Egbert een fanatiek sporter. Goed bezig, dus. Maar de laatste tijd heeft hij al wel een paar keer af moeten melden. Hij voelde zich onrustig en opgejaagd. Er lagen nog stapels toetsen die gecorrigeerd moesten worden en met het nieuwe normaal, kwam er toch ook weer een andere dynamiek. Hij begeleidt beginnende docenten en wil wel graag het goede voorbeeld blijven geven. Op sommige momenten piekt het meer dan op andere. Dat is nu eenmaal zo in het onderwijs. Egbert weet dat hij een goede energiebalans moet bewaken om zijn werk en leven op orde te houden. Meerdere collega’s zitten overspannen thuis. Hij vraagt zich weleens af hoe je eigenlijk merkt of je gewoon vermoeid bent en wanneer je je eigenlijk zorgen zou moeten maken over je gezondheid. Hoeveel stress is oké, maar wanneer wordt het ongezonde stress?
Onlangs trok een cursus zijn aandacht, die in zijn achterhoofd is blijven hangen.
De driedaagse cursus Genoeg Uitdaging, Gezonde Stress leert je hoe je in balans blijft in je drukke onderwijsbaan en tegelijkertijd je creativiteit optimaal kunt laten stromen. Het maakt je waakzaam voor je eigen behoeften en grenzen om zodoende duurzaam bevlogen je carrière vorm te blijven geven.
Misschien is het toch een goed idee om niet te wachten tot het te laat is.
Hij bedenkt zich ook dat de beginnende docenten die hij begeleidt weleens gebaat kunnen zijn met een traject Nieuwe Uitdaging, Gezonde Stress. Hij is bang dat aan het eind van het jaar er misschien toch enkele zullen afhaken. Zonde van al die energie en bevlogenheid. Binnenhouden en ondersteunen, dat is pas duurzaam!
BREINKOERS | DUURZAAM BEVLOGEN ONDERWIJSCARRIÈRE | Genoeg Uitdaging, Gezonde Stress
AMBITIEUS | Grip, Groei, Geluk
Mia heeft niet meer de bevlogenheid die ze van zichzelf kende. Steeds vaker betrapt zij zich erop dat het werk geen echte verrassingen meer voor heeft. Het is vooral druk, druk, druk. Eerlijk gezegd is de aardigheid er wel een beetje vanaf.
Mia is niet iemand die bij de pakken neerzit en zich zomaar gewonnen geeft. Er kwamen een aantal taken voorbij en sommige waren echt wel leuk en uitdagend. Jammer genoeg kaapte collega’s deze voor haar neus weg. Wat overbleef waren saaie klussen, maar daar putte zij niet bepaald energie uit.
Bij haar leidinggevende had zij al meerdere keren aangegeven dat zij op zoek was naar meer verdieping of nieuwe mogelijkheden. Zij kreeg dan te horen dat zij dat maar in het team moest bespreken. Daar lag de verantwoordelijkheid. Ook had zij personeelszaken al eens benaderd voor mogelijkheden, maar kreeg nul op het rekest.
Ronduit teleurgesteld was zij nadat zij te horen kreeg dat zij geen gebruik mocht maken van de Lerarenbeurs. Graag had zij willen doorgroeien naar een eerstegraads functie. Dat zou haar nieuwe perspectieven bieden en weer een leuke uitdaging betekenen. Groeien en Bloeien! Met haar 51 jaar was zij dan wel niet de jongste, maar zij moet nog wel 15 jaar mee tot aan haar pensioen! Drie keer raden wie wel mag deelnemen …!
Steeds vaker ervaart zij stressklachten en zij heeft zich zelfs al een aantal keer ziek moeten melden. Ze vindt echt geen voldoening meer in haar huidige takenpakket en wil op deze manier niet nog eens 15 jaar uitzitten. Mia wil perspectief! Hoe nu verder? Onlangs viel haar oog op een advertentie. Duurzame Bevlogenheid in iedere fase van je Onderwijscarrière. GRIP, GROEI, GELUK. In vier wandelingen werken aan het herstellen van je energiebalans, om zodoende opnieuw keuzemogelijkheden te onderzoeken en de verdere richting van je onderwijscarrière vorm te geven. Stoppen en wat anders zoeken. Tanden op elkaar en doorgaan tot ze met pensioen kan? Iets als zelfstandige ernaast oppakken? Het roer helemaal om? Er spookt van alles door haar hoofd. Wat zou ze graag willen dat ze weer wat perspectief had. Gewoon op adem kunnen komen om van daaruit opnieuw te bezinnen.
BREINKOERS | DUURZAAM BEVLOGEN ONDERWIJSCARRIÈRE | Grip, Groei, Geluk
OVERSPANNEN | Rust, Ruimte, Richting
Bea vóór of Bea ná?
Bea kent zichzelf niet meer terug. Docent in hart en nieren. Niets was te veel gevraagd en vol overgave wist ze toch altijd alle ballen in de lucht te houden. Niet omdat het moest, maar omdat ze het graag wilde. Ze móest het gewoon doen.
Gaandeweg is er toch iets niet goed gegaan. Ze wil wel, maar ze kan gewoon niet meer. Ze piekert zich suf, waarom haar dit nu is overkomen? Ze zit al een halfjaar thuis en ze heeft zelfs de puf niet meer om een leuk boek te lezen of te rommelen in haar geliefde tuin. Dit is een echte wake-up call. Komt dit ooit nog goed en wat is daarvoor nodig? Die vraag houdt haar constant bezig.
Bea is niet de jongste meer en vraagt zich af of ze nog wel geschikt is voor het docentschap? Al dat jonge spul; de kloof begint voelbaar te worden. Aan de andere kant is dat ook waar voor haar een behoefte ligt. Weer met frisse moed aan iets kunnen beginnen. Groeien in plaats van uitbloeien. Maar wat en hoe doe je dat als je docent bent?
Ze ziet door de bomen het bos niet meer en wil perspectief! Hoe nu verder? BREINKOERS zet zich in voor duurzame bevlogenheid in je onderwijscarrière.
Bij een burn-out ben je echter uit de bocht gevlogen en vindt er tussen je brein en body geen herstel meer plaats naar je rustpunt. Bij een bore-out kun je dezelfde symptomen hebben, maar is de oorzaak dat je onvoldoende wordt uitgedaagd.
Bij beiden is het allereerst zaak om pas op de plaats te maken en actief ‘niets’ te doen. In een drieledige aanpak wordt gewerkt aan herstel vanuit een wetenschappelijk bewezen methode. Deze aanpak is anders dan de gangbare benadering van burn-out door bijvoorbeeld bedrijfsartsen. Hierbij ligt de nadruk op een cognitieve aanpak. Burn-out wordt voornamelijk als een psychisch probleem gezien. Dit is echter niet volledig en uit de literatuur blijkt ook dat daardoor een minder effectieve aanpak wordt gekozen, waarbij het probleem niet wordt opgelost. De nieuwe aanpak richt zich ook op de fysieke veranderingen in het brein en de daarmee gepaard gaande lichamelijke klachten. Deze psychobiologische aanpak is niet nieuw, maar wel vernieuwend en effectiever. Deze benadering kost echter tijd. In de eerste twee fases wordt een maatwerktraject geboden om stap voor stap uit je burn-out te komen. Je leert te stoppen met het plegen van roofbouw en begint daarna gestaag je energiereserves aan te vullen.
In de derde fase staat re-integratie centraal. Inmiddels is er weer rust in je lijf en ruimte in je hoofd ontstaan, om te kijken welke kant je op kunt. Er wordt gewerkt aan jouw persoonlijke vraagstuk gericht op Duurzame Bevlogenheid en je keuzemogelijkheden. Het is gericht op handelingsperspectieven, waarbij je de rust en ruimte ervaart om te bepalen hoe jij je (onderwijs)carrière verder vorm wilt geven.
BREINKOERS | DUURZAAM BEVLOGEN ONDERWIJSCARRIÈRE | Rust, Ruimte, Richting
VERTREKKEND | (Voor)Uitkijken naar je Pensioen
De cirkel is bijna rond. Voor Jaap heeft het onderwijs geen geheimen meer. Hij wist al vroeg dat hij voor het onderwijs was voorbestemd. Wat heeft hij genoten van al die jongelui die hij heeft zien groeien en bloeien.
Jaap is zelf inmiddels opa en samen met zijn vrouw Nel passen zij één keer per week op de kleinkinderen. Heerlijk vindt hij het. Hij kijkt uit naar de tijd dat hij met pensioen kan. Er valt nog zoveel te doen en te ontdekken.
Steeds vaker vraagt hij zich af of hij niet eerder zou kunnen stoppen. Hij kijkt uit naar de tijd om samen met Nel de boot te pakken en een eind te gaan varen. Ook al is hij inmiddels flink op leeftijd, hij voelt zich nog energiek genoeg om van alles te willen ondernemen.
Dit gevoel is versterkt, nadat kortgeleden zijn jongere broer Wim is overleden. “Als ik nog iets wil met de rest van mijn leven, dan moet ik daar niet te lang mee wachten, want het kan zomaar voorbij zijn.” zei hij onlangs tegen een collega. Die opperde om eens te gaan praten met Petra van P&O over de mogelijkheden om vroegtijdig met pensioen te gaan.
Onlangs had zijn collega gehoord van BREINKOERS |Duurzame Bevlogenheid in iedere fase van je onderwijscarrière.
Jaap realiseert zich dat de bevlogenheid voor zijn onderwijscarrière niet meer is, wat het geweest is. Het meeste gebeurt op de automatische piloot. Diep vanbinnen zoekt hij wel weer dat gevoel van bevlogenheid. Om weer vanuit een nieuwe passie vorm te geven aan een nieuwe fase in zijn leven. Geeft hij hier gehoor aan of laat hij kostbare tijd liggen en maakt hij trouw zijn jaren vol?
Hoe dan ook. Hij zou het fijn vinden om bij BREINKOERS zijn persoonlijke vraagstuk eens te bespreken, bijvoorbeeld in een Wandelcoachtraject | Vooruitkijken naar je Pensioen. Ook een duurzaam bevlogen onderwijscarrière bereikt immers een eindpunt.
BREINKOERS zet zich in voor duurzame bevlogenheid in je onderwijscarrière.
Ons brein werkt als een automatische piloot bij processen die vertrouwd en bekend zijn. Zodra we gaan afwijken van bestaande patronen, zoals het overwegen van een voortijdige beëindiging van je loopbaan, dan signaleert het onraad. Gevaar! Dit maakt dat je vooral beren op de weg zult zien. Dit neemt echter de onderliggende wens niet weg.
Hoe zorg je ervoor dat je met vertrouwen een grote stap kunt maken, die beter aansluit op je huidige behoeften en zo vorm kunt blijven geven aan duurzame bevlogenheid aan het einde van je onderwijscarrière? Maak deze vraag het startpunt van je individueel coachtraject.
BREINKOERS | DUURZAAM BEVLOGEN ONDERWIJSCARRIÈRE | (Voor)Uitkijken naar Pensioen